Dogfrisbee 

Dogfrisbee is een sport waarbij hond en baas allebei actief bezig zijn. De baas leert verschillende worpjes met de frisbee te werpen, die de hond vanuit verschillende posities op een juiste wijze moet leren vangen. Baas en hond vormen samen een team. Het communiceren, het inschatten en het juist timen maken dat de sport een grote uitdaging voor beide partijen is. Het is een spel waarbij het puur genieten geblazen is! Het samen plezier beleven staat namelijk voorop. 

In Nederland is het een relatief jonge hondensport, dat in 1998 door Frans en Renate van Roij werd geïntroduceerd. Dogfrisbee is ontstaan in Amerika en als sport bekend geworden door Alex Stein met zijn Whippet Ashley. Alex smokkelde in augustus 1974 zijn hond Ashley een baseballstadion in. Tussen de 7e en 8e inning rende hij met Ashley het veld op en gaven ze een wervelende show. Na 8 minuten werd Alex gearresteerd, maar zijn sporen waren achtergelaten en werden niet meer vergeten. Alex en Ashley werden wereldberoemd. Ze legden de basis voor het huidige dogfrisbee. Ashley stierf op 11 maart 1985 op 14 jarige leeftijd.

 

Waarom frisbeeën met je hond:

  • Het is een geweldige manier om de conditie van je hond optimaal te houden, waarbij niet voorbij gegaan wordt aan die van jezelf.
  • Het is ontspannend en het geeft enorme voldoening als je ziet dat je hond net zoveel plezier beleeft als jijzelf.
  • Het is goed voor de opbouw en het in stand houden van een stevige spiermassa. Dit is goed voor het natuurlijke afweermechanisme van alle spieren, maar ook voor de optimale bescherming van de gewrichten. Dus eigenlijk kun je wel spreken van een verbeterde algehele gezondheid.
  • Het leren gooien met de frisbee en het trainen van de hond om deze te vangen is een ware uitdaging.
  • Verminderd risico dat je hond probleemgevend gedrag gaat vertonen door verveling, omdat hij geestelijk voldoende geprikkeld wordt.
  • Samenwerken als een team is wat de relatie tussen baas en hond versterkt en daar profiteer je van in de thuissituatie.